2012-03-5: Tegenvaller of meevaller

Geplaatst op: 06-03-2012

Al menig jaar geeft onze afdeling les aan een aantal vaste medewerkers van de plaatselijke gymnastiekvereniging Pro Patria. Zo ook in het voorjaar 2012  de jaarlijkse bijscholing Reanimatie/AED.

Data zijn uitgewisseld en uit alle opties zijn er 2 gekozen. De deelnemers zijn bekend en hebben zich voor de respectievelijke avonden ingeschreven, de lokatie is besproken, iedereen weet hoe laat hij/zij wordt verwacht, instructeur is geregeld en lesinhoud ligt klaar. Helemaal goed dus.

MAAR: De instructeur krijgt een flinke griep! Uit alle macht probeert ze uit eigen instructeurspool een vervanger te vinden. Bijna onmogelijk, want we spreken hier wel over dezelfde avond al. Afblazen is ook zo wat.  Even overleggen met collega instructeur, wat hij ervan vind.

Nu is diezelfde avond, op dezelfde lokatie, een bijscholing EHBO voor leden en daarin wordt óók het onderwerp Reanimatie/AED aan de orde gesteld plus geoefend. Collega instructeur staat op de groep EH-ers ingepland. "Ik laat de cursisten van Pro Patria aansluiten bij de groep EH-ers. Komt goed."

Gelukkig, ook weer opgelost.       Hoe dat is verlopen?           Lees even verder.

Aangekomen op De Bron bleek de grote zaal bezet te zijn!!! (er zat een drumbandje in), dus hebben we een ander lokaal gezocht. Met zoveel deelnemers tegelijk in één lokaal oefenen was onmogelijk en hebben we de tussenhal erbij genomen. Iedereen had gelukkig in de gaten dat er,  gezien de grootte van de groep, discipline gehouden moest worden en werd er weinig gekletst en goed meegedaan.

Het niveau was goed.

Na een kleine theorieronde en het doornemen van de wijzigingen betreffende de ‘Stabiele zijligging’ zijn we meteen doorgegaan naar de volledige reanimatie.

Nadat iedereen de pop weer even had aangeraakt en ik hier en daar wel even moest corrigeren bij het tempo en de diepte van de compressies, zat de reanimatie er weer goed in. Ook het aflossen van de reanimatie met een tweede hulpverlener ging prima.

Deelnemer met spit kon niet ‘op of neer’, maar heeft toch zijn verlenging gehaald.

Het kan altijd voorkomen dat iemand een blessure heeft waardoor hij/zij tijdelijk fysiek niet in staat is de reanimatie volledig uit te voeren. Wij vinden dat geen belemmering om voor verlenging in aanmerking te komen. Uit voorgaande bijscholingen is duidelijk geworden welk niveau die persoon heeft en in zo’n geval proberen we het op een andere manier. Ik heb hem dus, naast wat extra theorievragen, aan een slachtoffer gezet met een EH-er. Zijn opdracht was te beoordelen wat er volgens hem goed en fout ging.  De EH-er heb ik stiekem gevraagd expres één of twee foutjes te maken, met als doel dat hij dat zou opmerken.

Twee heel ervaren EH-ers hebben dit samen geobserveerd, waarna hij klassikaal verslag deed van zijn bevindingen, wat vervolgens door de twee ervaren EH-ers weer werd beoordeeld.  

Mocht nu in een dergelijk geval toch blijken dat de kennis en alertheid tekortschiet, dan vragen wij  om een volgende bijscholing weer bij te wonen om extra te oefenen. In dit geval was er op zijn prestaties niets aan te merken en heb ik de verlenging verleend.

 De AED was voor niemand een probleem, dit was voor iedereen een ruime voldoende.

Wat mij betreft, een geslaagde oefenavond

 Antoine Verstijnen, Instructeur.

 

Pro Patria:  http://www.kcgvpropatria.nl/

Nederlandse Organisatie Docenten EHBO:  http://www.nod-ehbo.org/