Kwaliteitseisen 2016

Kwaliteitseisen Verbandsets 
 
Eerstehulpschaar Geslepen schaar met knik en stompe punt, geschikt om kleding (bijvoorbeeld een spijkerbroek) weg te knippen bij het blootleggen van een wond. En geschikt om een autogordel door te knippen. Geschikt voor rechts- en linkshandigen. Materiaal: RVS. Minimaal 18 cm
Elastische zwachtel Vochtopnemend. Voorzien van een cellofaan wikkel. Middellange rek, ongeveer 140%
Handschoenen bij voorkeur large (klantvoorkeur) Geen vinyl- of latexhandschoenen. Poedervrije handschoenen van hypoallergeen materiaal, zoals nitril, SB(styreen butadieen)copolymeer en neopreen/chloropreen).  Per paar verpakt.  
Handschoenen hebben een CE-markering volgens de Europese richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen (89/686/EEG). 
NEN-EN 420+A1  NEN-EN 374-1,2 met een AQL van 1,5 of lager (=prestatieniveau 2)  NEN-EN 455-1,2,3,4
Hechtstrips Minimaal 4 x 38 mm. Maximaal 80 mm lang. Niet-elastisch, scheurvast polyurethaan Samengesteld uit katoen en polyamide, versterkt met vliesstof. Hypoallergeen, niet toxisch.
Ideaal zwachtel 500 x 8 cm 100% katoen of combinatie katoen, polyamide, en polyurethaan. Elastische zwachtel met rafelvrije randen. Korte rekzwachtel minimaal 90%. Verpakt in cellofaan. Geen verbandklemmetjes i.v.m. huidinfecties. Inhoudsopgave Zichtbaar aan de buitenkant, zodat de klant bij aanschaf kan weten wat er in de set zit. In de verpakking mag ook een (meer uitgebreid) exemplaar zitten, bijvoorbeeld met illustraties.
Kleefpleister Met spoel en flensen. Textiel. Bij het lostrekken van de spoel mag geen lijm achterblijven op de onderliggende laag. Hypoallergeen, niet toxisch.
Mondmasker voor beademing (gelaatsdoekje) Met terugslagventiel/eenrichtingsventiel. Van buitenaf moet zichtbaar zijn dat het product niet is gebruikt. Voorzien van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. De eventueel vermelde reanimatie-instructie moet volgens de laatste reanimatierichtlijnen zijn.
Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml Lotion of spray, geen alcoholdoekjes. Het ontsmettingsmiddel wordt ook gebruikt voor het ontsmetten van de handen van de hulpverlener. Als vloeistof dient gebruik gemaakt te zijn van bij voorkeur Chloorhexidine 0,5% in Alcohol 70%. Op de buitenkant van de verpakking dient de houdbaarheidsdatum zichtbaar te zijn. De producent van het product moet vermeld zijn. Zie voor overige ontsmettingsmiddelen: apotheek.nl
Puntig pincet Minimaal 7,8 cm. Met een puntje (feilchenfeld). RVS of koudgeslagen staal. Moet ook teken kunnen verwijderen.
Reddingsdeken/isolatiedeken 210 x 160 cm 12 mu. Op de verpakking is duidelijk aangegeven met pictogrammen of in (Nederlandstalige) tekst op welke wijze de deken aangebracht moet worden bij hitteverschijnselen en op welke wijze bij koudeverschijnselen. Bij oververhitting mag een reddingsdeken niet op een slachtoffer worden gelegd, maar moet er boven worden gehouden.
Snelverband gerold 10 x 12 cm Een snelverband bestaat uit een sterk vochtopnemend niet verklevend wondkompres (viscose en polyester) en elastische zwachtels ineen. Aan één zijde een korte zwachtel en aan de andere zijde een lange zwachtel.
Stappenplan Eerste Hulp Is bestand tegen vocht. Mag ook een los exemplaar zijn. De laatste versie: gepubliceerd op www.hetoranjekruis.nl. Wijzigingen worden aangekondigd. Implementatie is 6 maanden na de aankondiging.
Steriele kompressen 10 x 10 cm Per gaas verpakt. 12 lagen, 17 draads (10 ketting, 7 inslag). Gewicht per m2> ca 2-3 gram. Non woven. NEN-EN 1644-1 en 1644-2
Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16) Per gaas verpakt. 8 lagen, 17 draads. Gewicht per m2> ca 2 gram. Non woven NEN-EN 1644-1 en 1644-2
Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm Het wondkompres is vervaardigd uit wattenlagen (katoen), bedekt met 100% fijnporeus polyesterfolie. De watten bevatten geen optische bleekmiddelen. Gemetalliseerde kompressen zijn van een poreuze, zachte en zeer dunne vliesstof (viscose / katoen). De vezels van deze kompressen zijn met aluminium behandeld. Op de verpakking moet duidelijk staan dat het een niet verklevend wondkompres bevat.  ISO 13485  ISO 11137  NEN-EN 1644-1 en 1644-2  
Steriele verbanddoek Steriel bijvoorbeeld PP-vlies. Per stuk verpakt. Minimaal 50 x 50 cm voor het afdekken van 
grote wonden. Absorptievermogen: 125 g/m²  
Vingerverband maat L Elastisch tricot netverband. Vingersteunverband.
Wondpleister 1 meter. Bijvoorbeeld 10 strips van 10 cm x 6 cm Textiele pleister met wondkussen. Wondkussen van nonwoven materiaal afgedekt met een, niet met de wond verklevende, polyethyleenfilm. Het wondkussen is zacht, ventilerend en waterdamp doorlaatbaar. Polyacrylaat-kleeflaag. Bij verwijderen van het schutblad mag er geen lijm achterblijven op het schutblad. Hypoallergeen.
Wondpleister assortiment Minimaal 15 strips in 3 maten1,9 x: 7,2 cm, 2,5 x 7,2 cm, 3,8 x 7,2 cm
Zelfklevend fixatiezwachtel Cohesief. Latexvrij. Kleeft aan zichzelf en niet aan huid en/of haar. Lengte elastisch en overdwars rekbaar (tegen plooivorming). Hechteffect door crêpestructuur en/of de microimpregnering met synthetisch polymeer/synthetische microcoating. Luchtdoorlatend, absorberend, huidvriendelijk.  
 
Aanvullend
AED Voice prompt volgens geldende reanimatierichtlijnen. Ook geschikt voor kinderen.
Beademingsmasker PVC (masker), PP (filter), PC +Silicone rubber (ventiel/zuurstofinlaat).
Blarenprikker Steriel per stuk verpakt. Disposable.
Coldpack Gel coldpack. Een kunststof zakje met een gel (water met hydroxyethyl cellulose of silicagel gecoat met vinyl) die als warmte en koude kompres gebruikt kan worden. De gel mag niet hard worden in de diepvries. 
Instant coldpack  Met een binnenzakje met ammoniumnitraat, calciumnitraat of ureum. Opgelost in water daalt de temperatuur meteen tot ongeveer 0-2°C.  
Eilandpleister Hypoallergene elastische kleefrand. Niet verklevend steriel kompres.
Flexibele spalk Gemaakt van een dun laagje aluminium, omgeven door schuimrubber. Waterdicht en latexvrij. Alleen voor gebruik in een speciale omgeving zoals bosbouw, booreiland of defensie.
Handschoenen chemisch bestendig Nitril of butylrubberen handschoenen 
NEN-EN 374-3 :normen betreft het doordringen van chemicaliën De verpakking moet zijn voorzien van een CE 
markering met een 4-cijferige code.  De chemische stoffen waarop is getest wordt aangegeven met een lettercode (A t/m L). Hydrocolloïd pleister Zelfklevende laag hydrocolloïd, meestal aan de bovenkant bekleed met een polyurethaan toplaag. Het hydrocolloïd is een mengsel van polyisobutyleen en gelerende en absorberende deeltjes zoals gelatine, pectine, en carboxymethylcellulose. De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem.
Hydrogel brandwondenkompres  10 x10 cm Kan Melaleuca olie/Tea Tree olie bevatten. Te gebruiken indien geen water aanwezig is.
Oogkompres 5,6 x 7,2 cm Steriel, anatomisch gevormd, rondom gesloten, wattenvulling met non-woven omhulsel. Niet verklevend.
Oogspoelfles Steriele natriumchloride oplossing (0,9%). Fles 235-500 ml.
Oordopjes Schuimplastic rolletjes met een goede demping over het hele frequentiebereik. 
NEN-EN 352-2: Algemene eisen gehoorbeschermers- oordoppen. NEN-EN 13819-1: Fysische beproevingsmethoden (gehoorkappen en oordoppen). NEN-EN 13819-2: Akoestische beproevingsmethoden (gehoorkappen en oordoppen). Tourniquet De tourniquet moet breed genoeg zijn voor een goed drukverdeling. De tourniquet moet gemaakt van kwalitatief sterke materialen. De steel moet in extreme temperaturen stijf genoeg blijven. De tourniquet moet een permanente fixatie van de band mogelijk maken. Een zachte binnenkant voorkomt huidirritaties. De tourniquet is alleen bedoeld voor gebruik in een speciale omgeving (zoals defensie, politie) en door getrainde personen.
Traumazwachtel 17.8 x 11.2 cm, 85 gram. Steriel, elastisch zwachtel (60% katoen 40% synthetische garen) met een niet verklevend wondkompres; viscose met een polyethyleen laagje. Waterbestendige sluitklem en drukklem van polycarbonaat. ISO 9001; ISO 13485
Vluchtmasker Adembescherming: moet doeltreffend beschermen tegen de meeste soorten rook. Goede pasvorm en aansluiting op het gelaat. NEN-EN 404:2005
Wondsnelverband 6 x 8 cm Wondsnelverband bestaat uit een steriel, vochtopnemend niet verklevend wondkussen met aan de ene zijde een lange elastische zwachtel van ongeveer 50 cm lang) en aan de andere zijde 1 of 2 hechtpleisters met een harde strip. De zwachtels zijn ready made (zigzag) gevouwen. ISO 9001/ ISO13485
Zaklamp LED Explosieveilige zaklamp van slagvast polycarbonaat. Volgens ATEX directive 94/9/EG
Zalfkompres Steriel zalfkompres gemaakt van katoengaas met paraffine of vaseline impregnatie of synthetisch van een gebreid rayon (kunststofvezel) en geïmpregneerd met een emulsie van olie en water.  
In de Eerste Hulp niet in gebruik voor brandwonden. 
Verpakking van de set Geen eisen aan de vorm van de verpakking. De verpakking moet wel stevig en vochtbestendig zijn en goed afsluiten. Bij verkoop moet te zien zijn middels een eenvoudig te verwijderen sealing of sluiting dat de verpakking niet geopend is door anderen. Aan de buitenkant moet duidelijk zijn wat er in de set zit. Aan tenminste een kant doorzichtig (voorkeursoptie). Eventuele beschadigingen moeten eenvoudig te zien zijn. Bij steriele artikelen moet de reële houdbaarheidsdatum zijn aangegeven. Gemakkelijk te openen.
Vochtbestendig (moet 8 uren in een ruimte met een luchtvochtigheid van 85% kunnen verblijven, zonder zichtbare veranderingen). 
 
Verdere materiaaleisen
 Het materiaal moet gebruikersvriendelijk zijn en overzichtelijk opgeborgen.
 Het materiaal dient zodanig te zijn samengesteld dat de veiligheid van eerstehulpverlener en slachtoffer zoveel mogelijk gewaarborgd is.
 De inhoud dient voor zover mogelijk te bestaan uit producten die zijn beschreven door (inter)nationale normalisatie-instituten.
 Het product voldoet aan de wettelijke eisen aan veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming (CE keurmerk).
 De inhoud en samenstelling moet bij bedrijven voldoen aan eisen van de Arbowet.
 Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het meteen als eindbehandeling kan dienen (bij slachtoffers die niet meer naar een andere hulpverlener hoeven te worden gebracht).
 Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het gebruikt kan worden bij het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers die daarna naar een andere hulpverlener moeten worden gebracht. Het materiaal mag daarbij de beoordeling van de professionele hulpverlener niet hinderen.