2012-04: Kennis bij jonde ouders schiet tekort

Geplaatst op: 18-04-2012

EHBO-kennis jonge ouders schiet tekort

De meeste ouders weten niet hoe ze moeten handelen wanneer hun kind dreigt te stikken of giftige stoffen inslikt.

\"182_highlight\"

En dat terwijl de meeste ongelukken met kinderen rondom het huis gebeuren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de EHBO-opleider IedereenEHBO.nl onder 53.000 mensen. Jaarlijks worden er gemiddeld 23.000 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op een Spoedeisende Hulp na een ongeval in of rondom huis, zo blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid.

EHBO
Omdat ouders vaak niet precies weten wat ze moeten doen bij een ongeval, belanden kinderen vaker in het ziekenhuis dan nodig is. Een simpele schaafwond wordt door 41 procent van de ouders niet op de juiste manier behandeld en 57 procent van de ouders houdt hun baby met verstikkingsverschijnselen onterecht ondersteboven.

Ook bij een eenvoudige bloedneus weet 14 procent van de ouders niet wat ze moeten doen en 36 procent ontsmet een tekenbeet terwijl dat juist niet mag. Dat een 2 procent lichaamsverbranding op de hals, luchtwegen of genitaliën van een baby al levensgevaarlijk kan zijn weet ook 60 procent van de ouders niet.

Cursus
Veel ouders zijn zich bewust van de voordelen van een EHBO-cursus, maar 80 procent geeft aan dat ze geen tijd hebben om de cursus te volgen. Toch nemen steeds meer ouders deel aan online EHBO-cursussen en ook de app van de Koninklijke EHBO is al heel vaak gedownload.

Bron: KNV EHBO/Nu.nl (bewerkt)