2012-05: Donorbloed

Geplaatst op: 16-05-2012

Echte helden geven bloed

Mei 2012

Op Wereld Bloeddonordag, 14 juni, worden alle donors bedankt voor hun kostbare gift. In Nederland gebeurt dat dit jaar voor het eerst ook in een bijzondere ‘documercial’ op televisie. Daarin vertelt voormalige topsportster Karen Venhuizen waarom zij donors helden vindt. Ook in de afnamelocaties is het op 14 juni feest.

Wereld Bloeddonordag, op 14 juni, heeft dit jaar wereldwijd als thema: 'Elke bloeddonor is een held'.Want zonder bloeddonors zouden veel mensen niet meer leven. Dit jaar zal Sanquin Bloedvoorziening alle donors voor het eerst óók bedanken in een documercial: een 2 minutendurende minireportage in de reclameblokken op televisie met voormalig kunstschaatskampioene Karen Venhuizen in de hoofdrol. Karen was vier jaar geleden hard op weg naar de internationale top, toen ze geveld werd door een ernstige spierziekte. Van de ene op de andere dag veranderde ze van een succesvolle technische kanjer in een vrijwel geheel verlamde patiënt. Mede dankzij medicijnen gemaakt uit donorbloed, kwam ze er bovenop. Daarom zijn bloeddonors ook voor Karen Venhuizen helden. Zonder hen was haar leven niet zeker geweest.

De documercial wordt op 14 juni meerdere keren op NED1 uitgezonden. Houd de website en Facebookpaginavan Sanquin in de gaten voor het precieze uitzendschema.

In het land

Niet alleen landelijk worden bloeddonors bedankt. De medewerkers van alle afnamelocaties die op 14 juni geopend zijn, zijn al weken hard bezig met de voorbereidingen voor een feestje voor 'hun' helden. Alle donors die op 14 juni een afnamelocatie bezoeken, ontvangen een leuke herinnering.

Bovendien kan elke donor Sanquin laten weten wie zijn of haar held is. Iemand uit je omgeving? Uit je lievelingsboek? Van de tv? Schrijf er een mooi verhaal over, maak een foto of verbeeld je held op een andere manier. Kijk op de site van Sanquin en zie onder de voorwaarden.