2013-01: Jaarwisseling

Geplaatst op: 05-01-2013

25 x ernstig letsel

Plastische chirurgen: 25 ernstige verwondingen door vuurwerk, 5 geamputeerde handen, meest door zelfgemaakte vuurwerkbommen.

\"269_highlight\"

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) meldt dat rond de afgelopen jaarwisseling minstens 25 slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel zijn geopereerd. Het ging met name om handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Vijf handen moesten worden geamputeerd. Daarnaast was er een groter aantal slachtoffers waarbij een of meerdere vingers of een gedeelte hiervan geamputeerd moest worden. Plastisch chirurgen uit heel Nederland hebben de ernstigste gevallen gemeld.

Een aantal van de letsels werd veroorzaakt door zelfgefabriceerde vuurwerkbommen. De slachtoffers zijn met name jonge mannen. Een aanzienlijk deel van hen is minderjarig.
Vooral kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van vuurwerk. De ontploffing zelf is in een paar seconden gebeurd. Het na traject is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en bijvoorbeeld chronische pijn. De patiënten met gelaatsletsel en brandwonden aan handen of gelaat houden ook vaak blijvend ontsierende littekens over aan vuurwerkletsels. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie pleit daarom voor betere voorlichting, met name aan jongeren.

Bron: Medical facts (januari 2012)

JANUARI 2013 schijnt ERGER te ZIJN.....................!

21 ogen blind

Door vuurwerk 21 ogen blind, waarvan later 9 verwijderd ! Draag vuurwerkbril, ook als jij of je kind alleen maar kijkt

\"270_highlight\"

Tijdens de afgelopen jaarwisseling 2012/2013 zijn helaas weer 21 ogen blind geworden. Hiervan zijn inmiddels 9 ogen verwijderd.
Deze jaarwisseling is voor de vierde keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis en woordvoerder inzake vuurwerk van het NOG:
“Alhoewel we een dalende lijn in het totale aantal oogletsels kunnen zien, is de ernst van het letsel gestegen waaronder het totale aantal blinde ogen. Meer en meer mensen dragen een vuurwerkbril tijdens het afsteken van of kijken naar vuurwerk, maar helaas doet nog steeds niet iedereen dit. Door het dragen van een dergelijke bril had dit jaar een groot aantal slachtoffers voorkomen kunnen worden”.

Stijging percentage totale aantal ogen met blijvend letsel
In totaal zijn dit jaar 207 patiënten (246 ogen) behandeld. Dat betekent dat er in totaal minder oogletsels door vuurwerk dan vorig jaar (251 patiënten, 307 ogen) veroorzaakt zijn. 95 van deze ogen (39%) is ernstig beschadigd en heeft blijvend letsel opgelopen. Vorig jaar was dit nog 38%. Bij 47 ogen is sprake van visusverlies: dit varieert van permanentverminderd gezichtsvermogen tot een volledig blind oog. 21 ogen zijn volledig blind geworden waarvan 9 zelfs verwijderd moesten worden.

Meer dan de helft van de slachtoffers (105) is omstander, terwijl 102 getroffen is door zelf afgestoken vuurwerk. Positief nieuws is het feit dat er relatief minder kinderen onder de 18 jaar oogletsel hebben opgelopen in vergelijking met andere jaren, desondanks blijft deze leeftijdscategorie de grootste risicogroep.

Knalvuurwerk veroorzaakt nog steeds de meeste oogletsels
In 32% (66) van de gevallen was knalvuurwerk de veroorzaker van oogletsel. 41 letsels (20%) werden veroorzaakt door vuurpijlen en 51 (24%) door siervuurwerk. Bij 49 (24%) gevallen was het soort vuurwerk onbekend. Slechts een minderheid van de slachtoffers kon illegaal vuurwerk als oorzaak van hun oogletsel beamen.

Bron:Medical facts (bewerkt)