2013-07, Rode kruis APP
Geplaatst op: 12-07-2013
|
|||
|
Met het lekkere weer is de zomer nu echt begonnen. Tijd om er op uit te trekken. Dichtbij of ver weg. Wandelen in het bos, een dagje naar het strand of barbecueën in het park. Helaas heb je in de zomer vaak ook grotere kans om door een insect gebeten te worden. Een aantal Eerste Hulp-tips zodat je weet wat je dan moet doen.
Eerste Hulp bij tekenbeet...
Teken zitten overal: van de tuin tot in het bos, maar ook in hei en duinen. Het grootste gevaar van een teek is de ziekte van Lyme. Controleer jezelf of anderen daarom goed. Een teek ziet eruit als een klein zwart puntje of zwart bobbeltje op je huid. Na enkele uren kan de beet beginnen te jeuken. Volgezogen met bloed is een teek ongeveer zo groot als een erwt. Als je een teek ontdekt verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een tekentang of een pincet. Trek de teek er in een rechte beweging uit en laat geen delen achter. Gebruik geen alcohol of andere producten om de teek te verdoven, want dan spuit de teek juist gif in je lijf. Ga ook altijd even bij de huisarts langs. Noteer tot slot de datum en de plaats van de beet. Dit is belangrijke informatie voor de arts.
Eerste hulp bij insectensteek…
Een steek van een bij of wesp is meestal onschuldig, maar het kan wel zeer doen of jeuken. Als je wordt gestoken verschijnt er een rode bult. Probeer de angel zo snel mogelijk te verwijderen met een stomp voorwerp zoals een vingernagel of de botte kant van een mes. Neem geen pincet, hiermee kan je het achtergebleven gifzakje samendrukken waardoor het resterende gif in de bloedsomloop terecht kan komen. Spoel en koel het wondje af onder stromend water. Wordt de gestoken plek erg dik? Ga dan even langs de huisarts.
Eerste hulp bij kwallenbeet…
Ga je naar het strand? Dan bestaat de kans dat je in aanraking komt met kwallen als je een duikje neemt in zee of een wandeling maakt langs de vloedlijn. Vooral met mooi weer en een oostenwind is de kans op kwallen aan de Nederlandse kust groot. Gebeten door een kwal? Wrijf niet, want daardoor verspreid je het gif. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen 15 minuten. De pijn vermindert door onderdompeling of douchen in zo heet mogelijk water. Spoel de plek af met zeewater als er geen heet water in de buurt is.
Handig voor op reis
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het handig om een Eerste Hulpkit bij je te hebben met alles wat je nodig hebt. De handzame hulpkit van Hansaplast is handig voor in de auto, op vakantie of thuis. Bovendien gaat van ieder verkocht exemplaar €1,50 euro naar het Rode Kruis.