2013-07-3, Hitte

Geplaatst op: 22-07-2013

 z                                          HITTE, HITTE en nog eens HITTE

WEET JIJ WAT JE MOET DOEN?

Het is al dagen warm weer, en afgelopen zondag werd ook het nationaal hitteplan ingesteld. Met deze temperaturen is het extra belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Daarnaast is het van belang dat iedereen zich bewust is van de verhoogde risico's voor bijvoorbeeld ouderen, kinderen en chronisch zieken.

Help een ander

Tijdens een hittegolf zijn ouderen en chronisch zieken extra kwetsbaar. Het is belangrijk dat zij in een koele omgeving blijven en voldoende water drinken. Ken je iemand in je omgeving die het met deze hoge temperaturen moeilijk zou kunnen hebben? Ga wat vaker langs en houd dagelijks contact.

Kenmerken van oververhitting en uitdroging

Iemand die door de hitte uitgeput raakt, zweet veel en ziet bleek. Het slachtoffer voelt zich ernstig vermoeid, slap en kan flauwvallen. Hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen en braken zijn ook kenmerken die passen bij oververhitting.

Weet jij wat je moet doen?

Leg het slachtoffer neer in een koele omgeving en koel de eventuele verkrampte spier(en). Laat het slachtoffer rusten en verder geen inspanningen doen. Laat het slachtoffer niet te koude (sport)drank drinken. Bel direct 112 als de toestand niet verbeterd.

Bereid je voor op Hitte

Bereid je voor op hitte of langdurig warm weer. Denk aan voldoende vocht, bescherm jezelf goed, neem voldoende rust en zorg voor koelte

Wist je dat?

  • … je nooit kinderen of huisdieren in een afgesloten auto mag achterlaten, zelfs niet met het raampje op een kier? Door oververhitting en gebrek aan zuurstof kunnen ze bezwijken.
  •  … bij langdurige blootstelling aan temperaturen boven de 25°C vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid kunnen optreden?
  • …je door cafeïne- en alcoholhoudende dranken meer dorst krijgt? En dat de ‘kater’ bij hitte harder aankomt?