2012-02: Epilepsie

Geplaatst op: 13-02-2012

 

 

De tweede maandag van februari 2012 is uitgeroepen als Europese Epilepsiedag. Op deze dag wordt er op Europees niveau ruchtbaarheid gegeven aan epilepsie.

Wat moet u doen bij epilepsie? Zie hieronder.

 

Eerste Hulp bij Epilepsie

Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Deze aanvallen zijn het gevolg van een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische activiteit van de hersenen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Soms voelt het slachtoffer de aanval aankomen: een voorgevoel of aura. Hij ziet dan dingen, kleuren die er niet zijn, hij ruikt niet aanwezige geuren of hij heeft een raar gevoel in de buik.

Hersenletsel, herseninfectie, hoge koorts, oververhitting en vergiftiging kunnen ook aanvallen veroorzaken die op epilepsie lijken.

Situatie
Het slachtoffer is plotseling bewusteloos: zijn ogen draaien weg. Hij maakt schokkende, ongecontroleerde bewegingen met armen en benen en kan verkrampen. Het slachtoffer kwijlt en kan schuim op de mond hebben dat bloederig kan zijn door een tongbeet. Ook laat het slachtoffer soms urine of ontlasting lopen. Zijn ademhaling kan tijdens een aanval onregelmatig zijn of stoppen, waardoor hij blauw aanloopt. Bijgekomen na een aanval, kan het slachtoffer enige tijd zeer vermoeid en verward zijn.

Wat is er aan de hand?
Het slachtoffer heeft mogelijk epilepsie: een grote aanval.

Doel eerste hulp bij epilepsie
• Voorkomen of beperken van letsel.
• Zorgen voor een vrije luchtweg.

Eerste hulp
• Geef het slachtoffer zoveel mogelijk bewegingsruimte en zorg ervoor dat hij zich niet kan verwonden, verwijder scherpe of harde voorwerpen, maar ook hete voorwerpen uit zijn directe omgeving.
• Probeer de bewegingen niet tegen te houden: dat heeft geen zin. De bewegingen zijn bovendien te krachtig, waardoor u alleen maar schade zou kunnen veroorzaken in plaats van dit voorkomen.
• Maak knellende kleding los.
• Bescherm zijn hoofd met een dun opgevouwen handdoek, jas of kussen of zo nodig met uw handen.
• Stop niets tussen zijn tanden (ook geen vingers). U hoeft een tongbeet niet te voorkomen.
• Bel 1-1-2.

Na de aanval
De aanval houdt doorgaans na enkele minuten weer op. De bewegingen (trekkingen/ schokken en verkrampingen) stoppen. Leg het slachtoffer bij bewusteloosheid in de stabiele zijligging en controleer of hij zich verwond heeft. Verleen dan de noodzakelijke eerste hulp. Zowel door het vallen als door de onbeheerste bewegingen bestaat het risico op verwondingen en soms botbreuken. Iemand die voor het eerst een aanval heeft, moet altijd voor onderzoek en behandeling naar het ziekenhuis. Het slachtoffer zelf weet vaak het best wat te doen als de aanval over is.

Als het slachtoffer zwanger is, kan een aanval van epilepsie ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind. In dat geval moet het slachtoffer naar het ziekenhuis.

Kleine aanval
Bij een kleine aanval kan het slachtoffer vreemde tintelingen voelen, vreemde geluiden horen en het bewustzijn kan verminderen. Ook kan het slachtoffer een korte periode voor zich uit staren en niet aanspreekbaar zijn. Bij kleine aanvallen geldt:
• blijf erbij
• blijf kalm en praat rustig
• probeer het slachtoffer niet geforceerd tegen te houden

Een aanval gaat bijna altijd vanzelf over. Bel anders de huisarts

Bron: Oranje Kruis.