2014-03, Alles uit de kast tegen de teek

Geplaatst op: 31-03-2014

RIVM haalt alles uit de kast tegen tekenbeet

 

Het arsenaal waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tekenbeten en de ziekte van Lyme bestrijdt, wordt binnenkort uitgebreid met een app. Daarmee kan degene die een tekenbeet oploopt, ook zonder internetverbinding met een mobieltje opzoeken hoe te handelen.

De (gratis) app TEKENBEET is te downloaden vanaf maandag 7 april, niet geheel toevallig gelijk met de start van de Week van de teek. Daarnaast is er de site Tekenradar.nl en de game Teek Control, die kinderen spelenderwijs informeert over teken en tekenbeten.

De reden dat de RIVM zo fors inzet, is dat jaarlijks een miljoen Nederlanders een tekenbeet oplopen. Slechts een paar procent van hen krijgt hierdoor de ziekte van Lyme en dat zijn altijd nog 25.000 mensen!

Het warme voorjaar maakt dat de WEEK VAN DE TEEK niets te vroeg wordt gehouden. De teken zijn deze keer een maand eerder actief dan in andere jaren. Volgens de infectieziektenonderzoeker van RIVM is er een toename van het aantal meldingen. "Het zijn er nu al tientallen" .

Het is zaak een teek die zich in de huid heeft vastgezet, zo snel mogelijk te verwijderen. Dat vermindert het risico op besmetting. Ongeveer eenderde van alle tekenbeten wordt in de tuin opgelopen.

Meer informatie vindt je op

rivm.nl/tekenbeet

tekenrader.nl

weekvandeteek.nl