2016-01, Drogist of huisarts?

Geplaatst op: 23-01-2016

pijnstillers via huisarts

Wie regelmatig een pijnstiller slikt en standaard al andere medicatie gebruikt, kan de pijnstillers soms beter niet bij de drogist halen, maar via de huisarts op recept.

550_highlight

Monitor
Dat blijkt uit een studie van Gwen Masclee van de afdeling Medische Informatica. Zij vertelt in de uitgave van Monitor over haar onderzoek.

Combinatie
Een bijwerking van veel medicijnen is een verhoogde kans op maagbloedingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrij verkrijgbare niet-selectieve NSAID’s. Dat zijn pijnstillers als aspirine, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Worden deze geneesmiddelen gebruikt in combinatie met andere medicijnen, zoals prednison, dan is het risico op maagbloedingen nog veel hoger.

Schadelijk
“Het verschil met pijnstillers op recept is dat de vrij verkrijgbare niet-selectieve NSAID’s een brede werking hebben en schadelijker zijn voor de maag. De pijnstillers die de arts voorschrijft, hebben een selectieve, meer gerichte werking. Dat levert minder maagproblemen op.”

Slikken
Masclee adviseert patiënten die medicatie gebruiken tegen een chronische aandoening en af en toe een pijnstiller slikken, contact op te nemen met de huisarts of apotheker. “Zij kunnen nagaan welke pijnstillers het minste risico opleveren bij combinatie met de andere medicatie.”

Bron: Medicalfacts/Erasmus MC