2016-11, Desinfectant

Geplaatst op: 30-11-2016

Gezondheidsraad waarschuwt voor overmatig gebruik desinfecterende middelen

Desinfecterende middelen moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde middelen kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden.

598_highlight

Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad. De middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, maar voor veel andere gevallen is de noodzaak niet aangetoond.

Het nut van het dagelijks wassen van intensive-carepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet bewezen en werkt mogelijk averechts.

Ook thuis gebruiken mensen steeds meer desinfecterende middelen, bijvoorbeeld in handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid is dat meestal onnodig, aldus de raad.

EH-ers gebruiken desinfecterende middelen bij kleine wonden en wanneer geen schoon stromend (of drinkbaar) water voor handen is. Daarnaast kan de hulpverlener antiseptische middelen op basis van chloorhexidine of alcohol op de huid rondom een wond druppelen of sprayen. Dit kan nuttig zijn, omdat de huid wat vettig is, waardoor je het niet goed schoon kunt spoelen met water of er zit opgedroogd bloed.