2016-12, Vuurwerk

Geplaatst op: 29-12-2016

Vuurwerk

Op de laatste dagen van het jaar wordt beslist weer mooi en veel vuurwerk afgestoken. Dat het niet altijd goed gaat is inmiddels wel bekend en menig arts op de SEH van een ziekenhuis moet overuren draaien. EH-ers weten hoe te handelen bij brandwonden, oogletsels en bloedingen. Weet u het ook?

599_highlight

Brandwonden.

Het devies van de brandwondenstichting geldt ook met Oudjaar: Eerst water de rest komt later. Dus koel (alleen) de brandwond tenminste 10 minuten met bij voorkeur lauw stromend water. Bel ondertussen de huisartsenpost of 112 wanneer het ernstig letsel betreft.

Smeer ondertussen niets op de wond maar dek deze steriel zo schoon mogelijk af. Zo verkleint u de kans op infectie en kunt u veilig naar de hulppost gaan.

Oogletsel

Blijf van het gewonde oog af! Niet wrijven en geen lenzen/voorwerpen verwijderen. Dek het oog (zonder het aan te raken) met een gaasje of kapje af en bel de hulpdienst!!

Een verbrand oog spoelt u met lauw water, tenminste tien minuten. Laat het slachtoffer liggen met de gewonde kant naar beneden gedraaid. Spoel van het hoofd af, dus van de neus richting het oor. Laat het slachtoffer als dat lukt zelf het oog openhouden.

Als er buskruit in het oog is gekomen moet u ook goed spoelen en daarna naar de huisartsenpost om na te laten kijken of alle resten zijn verwijderd.

Wonden

Wanneer een lichaamsdeel door vuurwerk is afgerukt, zal het hevig bloeden. Neem een schone doek (theedoek, t-shirt) en druk daarmee flink op de wond.

Bel ondertussen 112 en beantwoordt alle vragen geduldig, blijf kalm en volg de aanwijzingen van de centralist op.

2017-2018

Wilt u volgend jaar beter voorbereid zijn? Meldt u dan aan om in 2017 een opleiding "Basis Eerste Hulp" te volgen.